Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die een zenuwwortel kan beknellen of irriteren. Een hernia kan zich bevinden op elk niveau in de wervelkolom. Een hernia kan een scherpe pijn en/of tinteling, gevoelloosheid en krachtverlies in een of meerder ledematen geven. De meeste hernia’s komen voor in de lage rug en minder vaak in de nek.

Herniaklachten kunnen voorkomen in verschillende gradaties. De meest klassieke herniaklachten uiten zich in pijnklachten in het been. Daarnaast kan er in meer of mindere mate sprake zijn van rugklachten. Herniaklachten kunnen plotseling ontstaan na een til- of bukbeweging, maar kunnen zich ook geleidelijk zonder duidelijke oorzaak ontwikkelen. Naast pijnklachten is er vaak ook sprake van een doof gevoel in het onderbeen of voet en soms kan men het gevoel hebben dat het been of de voet minder kracht heeft. De chiropractor kan aan de hand van het onderzoek bepalen hoe ernstig de hernia is.

In veel gevallen kan een hernia met behulp van chiropractische behandeling goed herstellen. Wanneer er sprake is van een ernstige beknelde zenuw is een verwijzing naar een neuroloog noodzakelijk. Het herstel van een hernia duurt over het algemeen langer dan het herstel van rugklachten die het gevolg zijn van een geblokkeerd of geïrriteerd gewricht. De chiropractor kan met behulp van correctietechnieken het optimaal herstel van de hernia stimuleren en ervoor zorgen dat u sneller makkelijker kan bewegen. In een later stadium zijn specifieke oefeningen van belang om het verzwakte gebied te versterken en de kans op het terugkeren van de klachten te verkleinen.