Duizeligheid
Coördinatie en evenwicht bewaren
Vanuit onze ogen (horizonbepaling), ons middenoor (kompaswerking) en vanuit sensoren in alle gewrichtjes in ons lichaam wordt informatie naar onze kleine hersenen (het cerebellum) gestuurd. Voor een goede coördinatie en het bewaren van evenwicht. De informatie wordt hier geïntegreerd zodat we op elk gewenst moment kunnen vertellen in welke positie we ons bevinden.
Oorzaak afwijkingen
De kleine hersenen kunnen hun coördinerende werk alleen goed uitvoeren als de informatie vanuit de ogen, oren en de gewrichten goed wordt overgebracht via de zenuwen. Verkeerde informatie vanuit deze gebieden leidt tot onder andere:
- evenwichtsstoornissen
- duizeligheid
- het laten vallen van voorwerpen
- een gestoord looppatroon
Er zitten relatief veel gewrichtssensoren in de handen, kaakgewrichten en in de nek. Hiervan zitten er minder in de tenen en heupgewrichten.
Bewegingsstoornissen in de nek of het kaakgewricht kunnen hierdoor al snel tot duizeligheid en evenwichtsproblemen leiden.
Wat kan de chiropractor doen?
In de chiropractiepraktijk zien we veel patiënten met duizeligheidsklachten bij wie de nekwervelkolom of het kaakgewricht niet goed functioneert. De chiropractor zal tijdens het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek op zoek gaan naar de oorzaak: wordt de duizeligheid veroorzaakt door een bewegingsstoornis in de nekwervelkolom of bijvoorbeeld kaakgewrichten, of moet de patiënt worden doorverwezen.