Behandelmethodes

Bij het overgrote deel van de klachten die de chiropractor ziet speelt verbetering van de beweeglijkheid en stabiliteit van de wervelkolom een belangrijke rol. Het verbeteren van het functioneren van de wervelkolom, de omliggende spieren en de uittredende zenuwen kan op verschillende manieren gebeuren. Afhankelijk van de klacht, de oorzaak, leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt wordt voor een specifieke behandeltechniek gekozen. Daarnaast is het mogelijk dat u oefeningen, advies over een goede houding of voedingsrichtlijnen krijgt voorgeschreven. Het is niet ongebruikelijk, dat u na een behandeling een reactie krijgt. U kunt zich bijvoorbeeld moe of wat stijf voelen en de pijn kan zelfs de eerste paar dagen toenemen. Vaak is er meteen een verlichting te voelen. Maakt u zich zorgen over de reactie of wilt u weten wat u hieraan kunt doen, bel dan gerust naar de praktijk. Eén van de chiropractoren kan u dan uitleg geven.

Manipulaties

Een veel gebruikte techniek is het manipuleren/corrigeren van de wervelkolom. Hierbij wordt door snelle specifieke druktechnieken de beweeglijkheid van de wervelkolom bevorderd. Vaak gaat een dergelijke correctie gepaard met het ontsnappen van gas uit de gewrichtjes die in beweging gebracht zijn (dit is te vergelijken met het knakken van de vingers dat mensen nog weleens willen doen) en kan een knakkend geluid geven. Dit is nagenoeg altijd pijnloos.

ACTIVATOR TECHNIEK

De activator is een apparaatje dat een impuls geeft aan de wervelkolom of andere gewrichten. Deze impuls wordt met hoge snelheid en met precisie gegeven. De diepte en snelheid ervan kan worden ingesteld. De activator is een hulpmiddel voor de chiropractor. Het wordt voornamelijk gebruikt als aanvulling naast de manipulatie en bij de behandeling van ouderen, kinderen en baby's.

SACRAAL-OCCIPITALE TECHNIEK

Het sacrum (heiligbeen) is de basis van de wervelkolom. De biomechanica, neurologie en fysiologie van het menselijk lichaam functioneert beter wanneer het bekken in balans is. Het heiligbeen heeft aan beide zijden een gewricht met het bekken(SI gewrichten). De stand en beweeglijkheid van het bekken kan gecorrigeerd worden door middel van blokken (driehoekige kussentjes). Hierdoor kan de balans tussen sacrum/heiligbeen en occiput/achterhoofd hersteld worden, zodat het zenuwstelsel de kans krijgt optimaal te functioneren.

FLEXIE-DISTRACTIE VOLGENS COX

Deze techniek combineert 2 biomechanische modellen, axiale tractie en flexie, voor de behandeling van lage rugklachten. De methode wordt vaak toegepast bij patiënten met lage rugpijn, ischias of een hernia. De patiënt ligt hierbij op de buik en het onderste gedeelte van de tafel wordt op en neer bewogen. De chiropractor geeft met de hand een tegendruk op het gewenste niveau van de wervelkolom. Zo kan specifiek flexie-distractie worden toegepast. Dit rekt de banden aan de achterzijde van de wervelkolom, vergroot de beweging tussen de facet gewrichtjes en de ruimte in het zenuwkanaal. Deze methode wordt vaak toegepast bij klachten zoals artrose, hernia en stenose.

THOMPSON DROP TECHNIEK

Dit is een techniek waarbij speciale behandeltafels gebruikt worden, die de correcties ondersteunen en versterken. De kussens van de tafel veren een korte afstand mee wanneer de correctie wordt uitgevoerd. De tafel absorbeert hierbij de kracht van de correctie. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een specifiek onderdeel van de chiropractische behandeltafel. De tafel is opgedeeld in secties, het hoofd-, borst-, lende- en het bekkendeel. De kussens van deze secties kunnen ieder afzonderlijk 1-2 cm worden opgetild d.m.v. een hydraulisch systeem. Hiervoor staat er in elke behandelkamer een compressor.

Medical Taping

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met elastische tape. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting. Medical taping is daarmee een behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek waarbij spierknopen (triggerpoints) worden aangeprikt met een dun naaldje. Het is zeer effectief voor het ontspannen van de gehele spier. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Triggerpoints veroorzaken verkramping in de spier waardoor deze verkort. Hierdoor kunnen klachten ontstaan: spierpijn, peesirritaties, beperkte bewegingspatronen. Met dry needling vermindert pijn en wordt het beweegpatroon van de spier geoptimaliseerd.

Hoe ontstaan trigger points?

De meest voorkomende oorzaak is langdurig zware belasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde (werk)houding, verkeerde leefgewoontes of sporten. Triggerpoints zijn bij aanraking of bij het rekken van de spier zeer pijnlijk. Triggerpoints verhinderen de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waardoor de spier verkrampt en verzwakt de spier.

Klachten geschikt voor dry needling

• rug, nek- en schouderpijn
• spierstijfheid of kramp
• hielspoor
• tenniselleboog
• spanningshoofdpijn
• uitstralende pijn in benen en/of armen

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt er een dun (acupunctuur) naaldje in de aangedane spier geprikt. Dit is in principe pijnloos. Wel kan er kort een krampgevoel aanwezig zijn als de spier wordt aangeprikt. Er wordt niets geïnjecteerd in de spier. Bij chiropractie Wassenaar wordt dry needling gebruikt als aanvulling op de chiropractische behandeling voor optimale resultaten.

Overleg met uw chiropractor of u baat zou kunnen hebben bij dry needling.

Functionele Neurologie (FN)

De chiropractor is een universitair geschoolde deskundige op het gebied van wervelkolomklachten. Binnen de chiropractie bestaan, net als in de geneeskunde verschillende specialisaties. Functionele neurologie is één van deze specialisaties. Chiropractoren met deze specialisatie stellen het zenuwstelsel (brein en ruggenmerg) centraal in hun analyse en interventies.

De FN chiropractor heeft verschillende mogelijkheden om tot verbetering van klachten en symptomen te komen. Naast reguliere chiropractische behandelingen wordt er vaak gewerkt met oogmotorische trainingen, balans- en vestibulaire oefeningen. Deze mogelijkheden of interventies zijn gebaseerd op modern wetenschappelijk onderzoek vanuit verschillende wetenschapsgebieden. Typische voorbeelden van klachten waarbij pathologie niet altijd even duidelijk is, maar waarbij een functioneel neurologische benadering uiterst waardevol kan zijn:

• Migraine
• Post concussie syndroom
• Duizeligheid