Hoofdpijn

Iedereen heeft er weleens last van: hoofdpijn. Er zijn vele oorzaken voor vele verschillende hoofdpijnen. Voorbeelden zijn spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en hoofdpijn als gevolg van whiplash. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijnvorm. Een chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

SYMPTOMEN

Waaraan is spanningshoofdpijn te herkennen? Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd kan worden gevoeld. De pijn is voelbaar aan beide zijden van het hoofd echter kan ook eenzijdig voorkomen. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek. De klachten kunnen de hele dag aanwezig zijn, maar ook gedurende de dag geleidelijk opkomen. Soms houdt de hoofdpijn dagenlang aan. Spanningshoofdpijn is dikwijls chronisch en kan periodiek voorkomen of zonder enige regelmaat. Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen. In dat geval is er meestal sprake van pijn aan één kant van het hoofd.

Waardoor ontstaat spanningshoofdpijn? De pijn komt meestal vanuit de nek en heeft vaak te maken met een verkeerde beweging van de wervels in de rug en nek. Hierdoor worden spieren meer belast en omliggende zenuwen kunnen geïrriteerd raken, met hoofdpijn als gevolg. Spanningshoofdpijn wordt ook gerelateerd aan stress en vermoeidheid.