Verschil met manueel therapie

Manueel therapie, osteopathie en chiropractie

Regelmatig krijgen wij de vraag: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een chiropractor, manueel therapeut of osteopaat? Al deze beroepen houden zich bezig met het bewegingsapparaat, toch zijn er essentiele verschillen.

Geschiedenis

Meer dan 120 jaar geleden vond de oorsprong van chiropractie en osteopathie plaats in Amerika.

De oorsprong was hetzelfde maar eind 19e eeuw vond er een splitsing plaats. En in 1897 werd de eerste chiropractie-opleiding gestart door DD Palmer , de “Palmer school of cure”.

Pas in 1968 vestigde de eerste chiropractor zich in Nederland.

De manuele therapie is ontstaan uit de chiropractie: In 1960 haalde Ir.F.J.Philips na een persoonlijke ervaring met een chiropractor, de chiropractor Cyril Phelps binnen het bedrijf Philips. Dit was de aanzet voor de eerste opleiding manuele therapie in Eindhoven.

Opleiding

Een manueel therapeut is van origine een fysiotherapeut die zich daarna middels een deeltijd opleiding specialiseert in de manuele technieken.

In de opleiding manueel therapie zijn 60 contactdagen verdeeld over 3 jaar. Ook voor de osteopathie geldt dat er een deeltijdopleiding wordt gevolgd, verdeeld over een aantal jaren. Soms krijgt de consument hierdoor een vertekend beeld omdat er gezegd wordt dat de opleiding 3 jaar duurt terwijl dit in werkelijkheid maar 60 dagen is. Dit is een wezenlijk verschil met chiropractie.

Een chiropractor volgt 5 jaar een fulltime universitaire opleiding (master degree), gevolgd door een GEP-jaar (stage jaar) waarbij hij/zij door een ervaren chiropractor wordt begeleid. Door deze intensieve opleiding is de chiropractor uitgebreid opgeleid om een diagnose te stellen, een goed behandelplan te maken en is tevens getraind in het bepalen wanneer het beter is dat de patiënt contact opneemt met de huisarts of een specialist.  Ook is de chiropractor (in tegenstelling tot de andere behandelaars) opgeleid om röntgenfoto's te nemen en röntgen en MRI- en CT-scans te kunnen beoordelen.

Chiropractische benadering

In de chiropractie wordt er holistisch naar het lichaam gekeken. Dit betekent dat niet alleen maar op de locatie van de pijn wordt gefocust maar gezocht wordt naar de oorzaak van de pijn. De intake duurt 45 minuten en hierbij wordt ook met de patient besproken welke factoren meespelen zoals pijnbeleving, activiteiten en verwachtingen.  Wel ligt de focus op het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Hierdoor kan het herstel van het lichaam worden geoptimaliseerd.

Verschillende technieken

Er zijn verschillende specifieke technieken die gebruikt kunnen worden om de beweeglijkheid van de gewrichten te bevorderen. Het is dus niet zo dat een chiropractor alleen maar manipuleert, maar de chiropractor heeft wel de meeste training in deze technieken gehad. Door de vele contacturen tijdens de fulltime opleiding heeft de chiropractor een breed scala aan behandeltechnieken en een hele uitgebreide praktische training in deze technieken (voor meer info lees: behandelmethodes).

Binnen de manuele therapie bestaan verschillende stromingen. In één van deze stromingen worden wel manipulaties uitgevoerd en in de andere stroming alleen mobiliserende technieken. Ook in de manuele therapie wordt het bewegingsapparaat behandeld maar ligt er minder nadruk op de mens als geheel. Osteopaten werken wel holistisch maar behandelen vaker door middel van mobilisaties. Een groot verschil is dat zij zich vooral ook bezighouden met klachten die te maken hebben met de organen en het ritme van het hersenvocht. De osteopaat tracht door middel van specifieke technieken de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren terwijl de chiropractor dit doet door de aansturing van het lichaam (het zenuwstelsel) te beïnvloeden.

Tot Slot

De chiropractoren in onze praktijk hebben na hun opleiding chiropractie beide nog 2 deeltijdspecialisaties van 2 of 3 jaar afgerond. Zo is Imke tevens sportchiropractor en dierenchiropractor. Margreet heeft een specialisatie in de functionele neurologie, kinderchiropractie en hondenchiropractie. Hiermee behoren zij tot de hoogst opgeleide chiropractoren van Nederland.