Baby’s

Chiropractoren behandelen al meer dan 100 jaar kinderen van alle leeftijden. Chiropractie is zeer effectief en buitenal heel veilig voor kinderen. De behandeling bestaat uit lichte druktechnieken om blokkades te corrigeren, en valt niet te vergelijken met een behandeling voor volwassen.

Oorzaken en mogelijke problemen bij baby’s

Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Het eerste wat een wervelkolom in de groei meemaakt is de houding die het gedwongen wordt aan te nemen in de baarmoeder. Veel vrouwen zullen gehoord hebben dat foetale houdingen, zoals stuit- of dwarsligging, problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling. Wat vaak minder bekend is, is dat zulke houdingen ook invloed hebben op de wervelkolom van de foetus. Zelfs bij een normale bevalling wordt er veel druk uitgeoefend op het lichaam van de baby. Er is meer kans op klachten bij een zware langdurige, of juist een heel snelle bevalling. Klachten van een pasgeboren baby kunnen gerelateerd zijn aan irritatie van het zenuwstelsel door blokkades in de rug. Zulke klachten kunnen zijn:

 • Onrustig, nerveus, veel huilen
 • Slaapproblemen/ritmeproblemen
 • Voorkeurshouding van het hoofd of bekken
 • Overstrekken
 • Voorkeursborst met voeden
 • Problemen met zuigen
 • Naar de oren grijpen
 • Asymmetrische vorm van het hoofd
 • Asymmetrisch bewegen van de armen en/of benen
 • Extreem huilen bij aan- en uitkleden
 • Instabiele hoofdcontrole voor leeftijd (het hoofd komt traag mee bij het optrekken aan de armen)
 • Vertraagde ontwikkeling (met name de grove motoriek)
 • Oorontstekingen
 • Constipatie

Natuurlijk kunnen bovenstaande klachten ook een andere oorzaak hebben. De chiropractor beoordeelt altijd of een behandeling zinvol is.

Overmatig huilen

Maar liefst 10-15% van alle pasgeboren baby’s huilen overmatig en zijn ontroostbaar. Vaak gaat dit gepaard met het optrekken van de beentjes, gespannen vuistjes en overstrekken. Huilbaby’s zijn 0 tot 3 maanden oud; huilen minstens 3 uren per dag, meer dan 3 dagen per week, en langer dan 3 weken achter elkaar, meestal aan het eind van de middag of ’s avonds. Dit vele huilen kan stress geven en kan de verhouding tussen moeder en kind zo verstoren dat dit nog jaren invloed heeft. Het huilen is vaak een uiting van pijn, bijvoorbeeld door darmkrampjes, allergieën of blokkades in de wervelkolom. Vaak wordt gezegd dat overmatig huilen vanzelf over gaat, zo rond de leeftijd van 3 maanden. Blokkades die de ontwikkeling beïnvloeden kunnen dan nog steeds aanwezig zijn, ook al lijkt dat niet zo. Daarom is het raadzaam om kinderen ouder dan 3 maanden te laten onderzoeken door een chiropractor, zeker als ze als jonge baby veel hebben gehuild.

KISS syndroom

Een veelgenoemd probleem bij kinderen is het KISS syndroom (Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie). Dit syndroom omvat een uitgebreid scala van klachten die bij baby’s en kinderen kunnen voorkomen, waaronder het vele huilen, voorkeurshouding en overstrekken. Soms gaat het ook om vagere klachten. Al deze klachten komen voort uit een blokkade in het gebied van de bovenste nekwervels en de ongewenste aanpassingen die het lichaam hierop maakt. Het is altijd noodzakelijk dat de chiropractor het hele lichaam onderzoekt, problemen in de nek kunnen namelijk ook voortkomen door beweginsbeperkingen in het bekken.

Behandeling en veiligheid

Er zijn de laatste tijd in diverse kranten artikelen verschenen waarin de veiligheid van de manipulatieve behandeling van nekwervels bij baby’s in twijfel wordt getrokken. Zeer bewust hebben wij in onze praktijk gekozen voor het gebruik van bepaalde zachte technieken, waartegen er eigenlijk geen denkbare contra-indicaties bestaan en er van enig risico al helemaal geen sprake is. In onze praktijk worden bij baby’s dus absoluut geen nekwervelmanipulaties verricht. In plaats daarvan bestaat de behandeling uit voorzichtige mobilisatie. In de praktijk gebeurt dit door met behulp van een apparaatje lichte trillingen op te wekken langs de spieren van achterhoofd en hoog in de nek. Het effect hiervan is dat de diepe spieren zich gaan ontspannen. Veelal is er na een behandeling al een opmerkelijke verbetering en zijn een paar behandelingen voldoende om het probleem op te lossen. De behandeling kan al heel vroeg beginnen, de jongste baby was amper een week. Met de zachte technieken die wij gebruiken is er geen enkele reden om drie of vier maanden te wachten, zoals soms ten onrechte wordt aanbevolen.

Resultaten

In een recente studie in Denemarken, waar chiropractie al langer bekend is en ook is opgenomen in de nationale gezondheidszorg, werden ruim driehonderd baby’s behandeld door chiropractoren gedurende twee weken. Ruim de helft van de baby’s was daarvoor al zonder succes op andere wijze behandeld, waaronder medicatie en verandering van voeding. Het resultaat was dat na afloop van de behandeling de problemen waren opgelost of sterk verbeterd bij 94 % van de baby’s in maximaal vijf behandelingen. Bij 23 % vond de grootste verbetering al vrijwel meteen plaats op de dag van eerste behandeling. In deze zelfde studie wordt een schatting gemaakt dat van de ongeveer 10.000 Deense huilbaby’s per jaar een derde tot de helft door chiropractoren wordt behandeld.

In 2009 werd deze resultaten bevestigd door een onderzoek in Engeland gedaan door Miller et al. Ouders van huilbabies wisten niet of hun kind werd behandeld of tot de controlegroep behoorde. Babies die chiropractisch behandeld werden huilden significant minder binnen 2 weken vergeleken met de controlegroep. Een ander onderzoek gedaan door Miller liet ook een positief langdurig effect zien.

Ouders werden gevraagd naar relevant gedrag van hun kinderen op basis van reeds bestaande research, zoals frequentie van woede-uitbarstingen, interactie met andere kinderen, hoe snel het kind in slaap valt en hoe vaak het ’s nachts wakker wordt.

De onderzoekers bestudeerden 117 voormalige koliekpatiëntjes, die succesvol behandeld waren met lichte chiropractische manipulaties (gemeten via een ´huildagboek´ en verslagen van de ouders). Ze ontvingen chiropractische zorg tot ze 12 weken oud waren en werden op 2- tot 3-jarige leeftijd vergeleken met 111 peuters die andere vormen van zorg hadden gekregen (dus geen chiropractie). Er waren opmerkelijke verschillen in zowel eetpatronen als ook in frequentie van woede-aanvallen. Zo had bijv. 60% van de chiropractisch behandelde groep “zo goed als geen woede-uitbarstingen”, terwijl maar liefst 76% van de controlegroep hier dagelijks last van had, waarvan 40% zelfs 3 of meer dagelijkse aanvallen vertoonde. Ook had de behandelde groep veel minder slaapproblemen.