Minister van Ark

MargreetGeen categorie

Waarom de minister ook eens naar de chiropractor zou moeten

Staatssecretaris Tamara van Ark: 'Kom van die bank af' | Het Parool
credits: Guus Schoonewille / HH

Telefoon in de praktijk deze week. Een huisarts met ernstige rugpijn. “O zijn jullie niet aan het werk? Zelfs niet voor zorgverleners?” Nee, helaas zelfs voor een huisarts of IC-verpleegkundige mogen wij onze deur niet openen.

Maar er was toch een motie aangenomen? Jazeker, er naar aanleiding hiervan had de minister een geweldige oplossong, ik citeer:

 “Beroepsverenigingen van osteopaten en chiropractors hebben mij verzocht ook hun beroepsgroepen uit te zonderen van het verbod. Dit kan ik helaas niet doen. Met deze brief hoop ik bij u en uw leden wel de groep mensen onder de aandacht te brengen die gevolgen ondervinden van de sluiting van deze praktijken. Ik vertrouw erop dat, mochten deze mensen zich melden bij de huisarts of fysiotherapeut, gezamenlijk gezocht wordt naar een passende oplossing binnen de kaders van de op dit moment geldende beperkingen.”

Dus wat vertel ik nu aan mijn huisarts-patiënt? Vraag maar een collega of de fysiotherapeut,die je eerder niet kon helpen, maar om een passende oplossing? Succes!!

Voor mij valt het niet meer uit te leggen.

Vooral ook omdat er ondertussen steeds meer beroepen wel aan het “uitgezonderde” lijstje worden toegevoegd. Zo mogen de pedicures en hondentrimmers wel weer aan het werk.

Uw argument: Als de chiropractoren open mogen willen alle alternatieve therapeuten dat… Zal ik u iets vertellen minister? De meeste andere alternatieve therapeuten zijn dat al omdat dat geen contactberoepen zijn. De homeopaat maar ook de auralezer mag al wel aan het werk.

Afgelopen november hadden wij in het 25-jarig bestaan van onze praktijk de drukste maand ooit. Dat betekent dat wij gelukkig een financiële buffer hebben en nog niet, zoals de horeca, bang zijn om failliet te gaan. Maar weet u wat dat ook betekent? Dat mensen juist in deze tijd chiropractie nodig hebben!

Ik heb bij andere politici mij wel eens afgevraagd of ze wel een ruggengraat hadden. Soms leek deze zo flexibel dat ie met alle winden meewaaide, net wat uitkwam.  Nu bent u niet bepaald flexibel. Of misschien moeten wij het over een andere boeg gooien: Weet u dat er meer dan 50.000 mensen een petitie hebben getekend voor het openen van de chiropractor en osteopaat? U zich nu niet heel geliefd maakt bij deze groep? U toch zeker in Wassenaar wel wat kiezers te verliezen hebt met deze stugge houding?

Minister, wanneer mag ik deze huisarts van haar rugpijn verlossen?

Margreet Leemhuis, Mchiro, DACNB, FIBFN-CND (werkloos sinds 15-12-2020)