Wat is Essentieel?

MargreetGeen categorie

Hoe het zover kon komen dat de Jamin WÉL en de chiropractor NIET essentieel werd.

Tijdens de persconferentie op 14 december was er nog hoop: Zorgverleners zoals tandartsen en fysiotherapeuten blijven open. Nog 1 dag leefden wij, chiropractoren en onze patiënten, tussen hoop en vrees: Staat de chiropractor op lijst met uitgezonderde beroepen? Dan blijkt dat we opnieuw onze praktijken moeten sluiten. En nee dat heeft niets met besmettingsrisico’s te maken maar alles met achterstallige wetgeving.

Eind 2019 verscheen het rapport B van bekwaam van de Raad Volksgezondheid en Samenleving (RVS) over de wet BIG. In dat rapport geeft de RVS aan dat deze wet niet geschikt is voor de huidige veranderende zorgwereld, waarin nieuwe competenties en beroepsprofielen snel toenemen. De RVS pleit ervoor om niet langer op beroepen te sturen, maar op bekwaamheden. De wet BIG is dus achterhaald (dat was al in 2019 bekend!) en toch is hier nu (anno 2021) opnieuw de scheidslijn tussen essentiële en niet-essentiële zorg. Daarom mag de fysiotherapeut wél en de chiropractor niét open: door falende politiek.

Niet omdat er geen wetenschappelijk bewijs zou zijn voor de chiropractische behandeling, deze is er namelijk wel degelijk.In ons omringende landen zijn de chiropractoren dan ook volop aan het werk en worden zij juist als essentieel erkend. Daar kan het zorgpersoneel wel behandeld worden… Hier moeten wij onze patiënten terugsturen naar de toch al overbelaste huisarts.

Pijnlijk zijn ook andere politieke keuzes; Hoezo de Jamin en slijterij wel open en sportscholen dicht? Wordt het tijd dat er een keer serieus naar de gezondheidszorg en preventie wordt gekeken?De zorg raakt overbelast, ziekenhuizen liggen vol. Al Jaren is er een bedden- en personeelstekort in de zorg. Dit is niet nieuw. Misschien is het tijd dat een andere politieke partij de grootste wordt? Eentje die ziet dat marktwerking in de zorg niet werkt en zich wel daadwerkelijk inzet voor preventie? En oja dan graag ook direct de wet BIG herzien.

In de tussentijd kunnen jullie massaal de petitie tekenen en delen:

https://chiropractienoodzakelijk.petities.nl/…

Ik ga nog maar even langs de Jamin en slijterij, ja je kan toch niet de hele dag thuis zitten toch?

Margreet Leemhuis, Mchiro, DACNB, FIBFN-CND (werkloos sinds 15-12-2020)