Gratis sportschool of gratis coronatest?

DarienGeen categorie

Gratis sportschool abonnement of gratis corona test?

Coronacijfers dalen, het leven gaat weer terug naar “normaal”, misschien een mooi moment om te reflecteren?

Hoe gaat het met jullie gezondheid?

De afgelopen maanden ben ik toch wel wat geschrokken van het effect van de Lock down op de gezondheid en fitheid van mijn patiënten. Een oudere dame die voorheen 3 maal per week zwom is bijvoorbeeld enorm achteruitgegaan qua mobiliteit en stabiliteit/ evenwicht.

Een veertiger met beduidend meer “coronakilo’s”, een jongere met paniekaanvallen, ze kon haar stress niet meer kwijt in het sporten.

Gelukkig voor deze patiënten kunnen ze weer zwemmen, naar de sportschool en hoeven ze niet meer thuis te werken.

De coronapandemie heeft ons laten ervaren hoe belangrijk preventie is om ziekte te voorkomen. De Lock down en vaccinaties als preventie om het aantal infecties terug te dringen.

Maar naast de coronapandemie is er een andere pandemie die al jaren door vele landen raast: de pandemie van overgewicht en inactiviteit en daarmee samenhangende ziektes.

Hebben de coronamaatregelen deze pandemie juist versterkt? En komen er nu ook miljoenen vrij om deze te bestrijden? Eindelijk die suikertaks? Misschien wel persconferenties? Zal er nu meer aandacht komen voor preventie, meer “gezonde” scholen? Korting voor lidmaatschap op sportvereniging of sportschool? Meer bewegingsonderwijs?  Had het geld voor de zelftesten van middelbare scholieren niet beter daar aan besteed kunnen worden? Alle middelbare scholieren een gratis abonnement sportschool i.p.v. 8 corona-zelftesten per maand?

Bijna dagelijks bespreek ik met mijn patiënten wat ze doen aan beweging. Regelmatig krijg ik te horen dat ze helemaal niets aan sport doen, met “geen tijd” als meest gebruikt excuus. Tegelijkertijd is het antwoord op de vraag wat het allerbelangrijkste is in het leven vrijwel altijd “goede gezondheid”.   Vanwaar deze discrepantie? Hoe kan iets dat zo belangrijk is (gezondheid) dan toch door velen zo verwaarloosd worden?  En hoe kun je jezelf ertoe zetten toch (weer) te gaan sporten?

Daar is intrinsieke motivatie voor nodig. Hoe krijg je die? Door jezelf af te vragen waarom je gezondheid zo belangrijk vindt en waarom je wel zou sporten: Om meer energie te krijgen, om af te vallen, om van rugklachten af te komen. Of: de kans op dementie of diabetes te verminderen, een fitte oudere te worden, mijn kinderen het goede voorbeeld te geven etc. Schrijf je motivatie en doelen op. Maak een weekplanning en plan daar elke dag minimaal 30 minuten gewone beweging in (wandelen, fietsen, huishouden, tuinieren) EN minimaal 3x in de week intensieve en spierversterkende beweging van minimaal 30 minuten (sportschool, hardlopen, wielrennen, tennis etc.). En houd je aan deze planning, net zoals je je ook aan andere afspraken houdt!

Wat helpt jou om jouw doelen te bereiken?