Duizeligheid

Coördinatie en evenwicht bewaren

Vanuit onze ogen (horizonbepaling), ons middenoor (kompaswerking) en vanuit sensoren in alle gewrichtjes in ons lichaam wordt informatie naar onze kleine hersenen (het cerebellum) gestuurd. Voor een goede coördinatie en het bewaren van evenwicht. De informatie wordt hier geïntegreerd zodat we op elk gewenst moment kunnen vertellen in welke positie we ons bevinden.

Oorzaak afwijkingen

De kleine hersenen kunnen hun coördinerende werk alleen goed uitvoeren als de informatie vanuit de ogen, oren en de gewrichten goed wordt overgebracht via de zenuwen. Verkeerde informatie vanuit deze gebieden leidt tot onder andere:

  • evenwichtsstoornissen
  • duizeligheid
  • het laten vallen van voorwerpen
  • een gestoord looppatroon

Er zitten relatief veel gewrichtssensoren in de handen, kaakgewrichten en in de nek. Hiervan zitten er minder in de tenen en heupgewrichten.

Bewegingsstoornissen in de nek of het kaakgewricht kunnen hierdoor al snel tot duizeligheid en evenwichtsproblemen leiden.

Wat kan de chiropractor doen?

In de chiropractiepraktijk zien we veel patiënten met duizeligheidsklachten bij wie de nekwervelkolom of het kaakgewricht niet goed functioneert. De chiropractor zal tijdens het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek op zoek gaan naar de oorzaak: wordt de duizeligheid veroorzaakt door een bewegingsstoornis in de nekwervelkolom of bijvoorbeeld kaakgewrichten, of moet de patiënt worden doorverwezen.

Behandeling van draaiduizeligheid (BPPD)

Draaiduizeligheid is een veel voorkomende klacht waarvoor mensen hulp zoeken in onze praktijk. De veruit meest voorkomende oorzaak voor draaiduizeligheid is BPPD. Dit is een aandoening van het evenwichtssysteem waarbij kristallen van hun plek raken en de registratie van hoofdbewegingen wordt beïnvloed door verkeerde signalen te geven. Deze verkeerde signalen leiden tot draaiduizeligheid.

Bepaalde hoofdbewegingen triggeren de draaiduizeligheid. Veelal is dit het overeind komen uit bed, het gaan liggen of draaien in bed en bukken.
Zoals gezegd BPPD komt frequent voor. Het valt dan ook te verwachten dat zorgverleners hier goed bekend mee zijn. Helaas is dit zeker niet het geval. Misdiagnose komt veel voor of men krijgt wel de juiste diagnose maar niet de juiste behandeling.

De behandeling waarbij de kristallen naar de goede plek worden gemanoeuvreerd is uiterst effectief: met 2-3 sessies hersteld 70-90% van de mensen. Binnen een week zijn bij de meeste mensen de symptomen dan onder controle. Soms gebeurt het dat patiënten terugvallen.

Nieuw onderzoek geeft aan dat deze kans veel groter is als men een te laag vitamine D gehalte heeft. Vitamine D tekort komt wijdverbreid voor in de samenleving, zoals u wellicht weet. Om tot een optimaal resultaat te komen bij herstel van BPPD, is het dan ook sterk aan te raden om extra vitamine D te nemen. Hoeveel is per individu verschillend en hangt af van de bloedwaarden van vitamine D.