Beste Mark

DarienGeen categorie

foto credits Sjoukje Bierma

May be a cartoon of 1 person

Beste Mark, we zouden dit samen doen toch?

Waarom per 2 maart alle contactberoepen open moeten.

Wat ga je ons vertellen morgen Mark? Mag de chiropractor haar patiënten met ernstige pijnklachten helpen of de huilbaby’s? Of mag diezelfde patiënt van jou per 2 maart wel naar de kapper maar niet naar de chiropractor? Dat kan je toch niet menen Mark? Collega Tamara heeft ons (chiropractoren) verteld dat er niet voor 1 contactberoep een uitzondering kon worden gemaakt, dan zou de rest ook open mogen. Het zal toch niet dat er dan nu alleen een uitzondering voor de kapper wordt gemaakt? Jullie houden je wel aan je woord toch?

Wie bepaalt er trouwens wat essentiëler is? Voor jou Mark is dat wellicht de kapper, voor een ander is dat de autorijlessen en voor mijn patiënten is dat de chiropractor. Zou men daarin geen keuzevrijheid moeten hebben? Waar stond de VVD ook alweer voor, iets met vrijheid ofzo?

Dan nog een tip voor morgen: Alsjeblieft een andere achtergrond. “Alleen samen krijgen we corona onder controle ” kan echt niet meer. Ten eerste: Het is nu wel duidelijk dat dit virus zal blijven, we zullen dus ons best moet doen met dit virus te leren leven. En ten tweede: zo heel erg samen doen we dit allang niet meer. Ik zal het even aan je uitleggen:

Weet je eigenlijk zelf wel wat de steunmaatregelen inhouden voor de contactberoepen? Voor mij als chiropractor het volgende: 85% van de salarissen personeel vergoed, 85% vaste lasten vergoed. Recht op uitkering op minima niveau (TOZO) : nee omdat partner een salaris (werkzaam in mijn praktijk) heeft. Komt er op neer dat er elke maand geld naar de zaak moet om de lasten te dekken en er dus geen inkomen is. Inkomen van ongeveer 1 negatief TOZO per maand.

En dan weet ik dat ik vergeleken met ondernemers van grotere zaken nog niet mag klagen die leggen elke maand nog meer bij.Een collega van mij bleek ook geen recht op de TOZO te hebben omdat ze alimentatie ontvangt. Geld dat voor de kinderen is bedoeld gaat dus rechtstreeks naar de zaak.

Dus Mark, stel dat morgen toch niet alle contactberoepen open mogen dan heb ik het volgende voorstel zodat we het toch weer samen gaan doen:Alle volksvertegenwoordigers hebben de komende 3 maanden ook een inkomen van 1 negatief TOZO per maand en het geld dat daarmee vrijkomt, gaat rechtstreeks naar de getroffen ondernemers zodat zij wel fatsoenlijk worden gecompenseerd. Voelt wel een stuk eerlijker vind je niet? We zouden dit samen doen toch Mark?

Margreet Leemhuis, Mchiro, DACNB, FIBFN-CND (werkloos sinds 15-12-2020)

Foto credits Sjoukje Bierma

May be a cartoon of 1 person