NeuroBalans

Gratis Lezing NeuroBalans - Woensdag 3 November 2021 om 1930 uur.

Margreet Leemhuis legt alles over het NeuroBalans Programma uit en beantwoord al uw vragen.

Graag van tevoren aanmelden.

 

Uitleg NeuroBalans programma

Het NeuroBalans programma is een functioneel neurologische benadering voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. Dit is een behandelprogramma voor kinderen met ADD/ADHD, dyslexie, PDDNOS of DCD. Ook wanneer er geen diagnose is gesteld kan het programma geschikt zijn voor kinderen met leer-, concentratie- of motorische problemen. Bij de bovengenoemde problemen is de normale functie en ontwikkeling van het zenuwstelsel in meer of mindere mate verstoord. Vaak is de functie en samenwerking tussen de rechter- en linkerkant van de hersenen niet in balans. Een chiropractor met een neurologie specialisatie is opgeleid om de minder functionerende gebieden te identificeren en vervolgens de juiste behandeling toe te passen om correcte ontwikkeling te stimuleren. Het programma bestaat uit een combinatie van behandelingen door de chiropractor en oefeningen met de trainer. Het NeuroBalans programma is gebaseerd op het programma van Dr Robert Melillo van de Brain Balance Centers in de Verenigde Staten.


Margreet Leemhuis, Chiropractor

Primitieve reflexen

Een onderdeel van het NeuroBalans programma is het testen en remmen van primitieve reflexen. Primitieve reflexen zijn automatische bewegingen die een babylichaam uitvoert. Na een paar maanden moeten deze primitieve reflexen plaatsmaken voor nieuwe bewegingen en worden ze afgeremd. Wanneer een kind zijn primitieve reflexen niet onder controle krijgt raakt zijn zenuwstelsel uit balans. Door een lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld of het kind nog ongeremde primitieve reflexen heeft. Indien dat het geval is, is het mogelijk om specifieke ontwikkelingsstadia te repliceren door herhaling van basis bewegingspatronen uit de vroege ontwikkeling. Dit geeft de hersenen een ‘tweede kans’ om door de etappes te gaan die onvolledig waren in het eerste jaar van het leven.

Onze methodes zijn gebaseerd op de Rhythmic Movement International (RMTi) en INPP (Institute for Neuro Physiological Psychology) methodes.

De linker- en rechterhersenhelft

De hersenen zijn symmetrisch maar in functie verschillend. Door de hersenen te prikkelen maken we meer verbindingen tussen de cellen en wordt de kwaliteit van de verbindingen beter. Hieronder een eenvoudig overzicht van de primitieve functies van de linker- en rechterhersenhelft.

Pilar Sánchez, Chiropractor
LinksRechts
Verbale communicatieNon-verbale communicatie
RatioIntuïtie
OnderdelenVerbanden
LezenBegrijpend lezen
DigitaalPatronen
GetallenRuimtelijk inzicht
LogicaRitme
Fijne motoriekGrove motoriek

Het NeuroBalans programma is erop gericht de functie en samenwerking van beide hersenhelften te optimaliseren. Dit kan worden gedaan door oefeningen met de interactieve metronoom, oogoefeningen, balansoefeningen en rechts-links coördinatie.

Interactieve Metronoom (I.M.)

Onderdeel van het NeuroBalans programma is het testen en trainen met de IM. De interactieve metronoom wordt gebruikt om de motorische planning en timing te meten en verbeteren. Het kind doet oefeningen tegelijk met een door de computer geproduceerd signaal. Hierop geeft de computer onmiddellijk feedback in de nauwkeurigheid van de timing. De IM is een baanbrekende interventie om concentratie, motoriek, taalverwerking en impulsiviteit te verbeteren. Op de website www.interactivemetronome.com staan de laatste wetenschappelijke onderzoeken en meer informatie. In heel Nederland zijn er minder dan 10 IM-trainingslocaties!

Praktische informatie

Het programma is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Voor het eerste consult met de chiropractor zal aan de ouders worden gevraagd een vragenlijst in te vullen over de ontwikkeling van het kind. Tijdens het eerste bezoek zal er een vraaggesprek plaatsvinden en zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek doen (duur van het consult is ongeveer 1 uur). Aan de hand daarvan zal worden bepaald welke verdere testen nodig zijn om tot een diagnose te komen en zal er een vervolgafspraak gemaakt worden. De chiropractor zal daarna het behandelplan bespreken. De duur van het programma is per kind verschillend. Gemiddeld is dit zo’n 6 maanden. Het is ook de bedoeling dat u thuis oefeningen met u kind doet, dit zal ongeveer 20 minuten per dag zijn. Indien u een aanvullende verzekering heeft, worden de kosten van het programma gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.

Regelmatig geven wij lezingen in onze praktijk over het NeuroBalans programma.

Tarieven en tijden

  • Eerste consult: 95 euro
  • Vervolgconsult: 75 euro
  • Dinsdag: 09.00 - 17.00
  • Woensdag: 09.30 - 17.00
  • Donderdag: 13.30 - 21.00
  • Vrijdag: 09.00 - 21.00

Literatuur

Goddard Blythe, S. The well balanced child.
Meililo, R. Disconnected Kids.
Meilllo, R. Reconnected Kids.
Pauc. R. The Brain Food Plan

Patiënten Verhalen

*****

"Al vanaf jonge leeftijd merkten wij dat onze zoon heel beweeglijk is en dat hij veel prikkels opzoekt. Ook merkten we dat zijn motoriek onhandig was omdat hij vaak viel en moeilijk zijn evenwicht kon bewaren. Ook op school vertelde de juf dat hij zich moeilijk kon concentreren op zijn werkjes en dat hij tijdens de gymles niet goed kon meekomen. Na een tip van een kennis hebben we contact opgenomen met Chiropractie Wassenaar. Het was een hele opluchting om na de intake te horen dat er iets aan de symptomen gedaan kon worden en dat er met veel oefenen een permanente verbetering zou optreden. We konden gelukkig meteen beginnen.

Na ruim een jaar intensief oefenen en de wekelijkse training bij Myriam heeft onze zoon enorme vooruitgang geboekt.

Hij zit beter in zijn vel en hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Hij kan zich beter concentreren en hij vindt school steeds leuker worden. Ook de juf ziet een groot verschil! En we hoeven niet meer iedere week een nieuwe broek te kopen ;-). Hij speelt inmiddels twee muziekinstrumenten en heeft zich opgegeven voor voetbal. Iets wat hij in het verleden, na een oefentraining, had opgegeven omdat de andere jongens veel beter waren. Ook heeft hij inmiddels zijn A, B en C zwemdiploma gehaald. Opeens kreeg hij de schoolslag te pakken en ging hij als een speer door alle badjes heen.

We zijn heel dankbaar en blij met de begeleiding kennis en expertise van Margreet en Myriam. Het heeft onze zoon enorm geholpen in zijn ontwikkeling. Hij is meer in balans en heeft zichtbaar plezier in alles wat hij doet.

Team Chiropractie Wassenaar bedankt!"

naam achtergehouden

*****

Pepijn (10)

Wat was de reden om met NeuroBalans te beginnen?

"Dyslexie, moeite met automatiseren, heel gevoelige jongen, vermoeidheid, stijve nek en rug, hoofdpijn (vaak uit school), spanning."

Welke veranderingen heeft u bij uw kind gezien?

"Vlotter lezen en opnemen en verwerken informatie (bijv. spellingregels). Tafels inmiddels geautomatiseerd en supersnel op te roepen (ook als we even niet hebben geoefend). Pepijn is veel minder moe na een lange schooldag - terwijl de eisen toenemen. Pepijn kan veel rustiger reflecteren op zijn gevoelens en ervaringen."

Verdere opmerkingen:

"Pepijn heeft geen hoofdpijn, rug en nekklachten meer. Beweegt heerlijk soepel en is zelf op eigen initiatief gaan voetballen (bij club). Hij heeft veel energie en geniet daar ook enorm van. De wekelijkse begeleiding door Myriam was elke keer weer een feest en heeft zijn zelfvertrouwen en ontwikkeling een enorme boost gegeven! Heel veel dank Margreet en Myriam!"

*****

Jim (10)

Wat was de reden om met NeuroBalans te beginnen?

"Door verhalen over NeuroBalans, met goed resultaat."

Welke veranderingen heeft u bij uw kind gezien?

"Betere houding, beter met lezen. Vooral met de leestoets vooruitgegaan. Wat meer zelfvertrouwen tijdens het lezen."

Verdere opmerkingen:

"Jim vond het niet vervelend de opdrachten te doen, hij vond het zelfs leuk."

*****

Sophia (6)

Wat was de reden om met NeuroBalans te beginnen?

"Sophia was extreem angstig. In nieuwe situaties bijvoorbeeld, verstijfde ze helemaal en leek ze niets meer te kunnen, zeggen of doen."

Welke veranderingen heeft u bij uw kind gezien?

"Toen Margreet had geconstateerd dat er overblijfselen van de Moro-reflex bij Sophia waren, gingen we samen met Myriam gericht aan de slag met oefeningen. Al na 3 keer zagen we een heel andere Sophia die meer durfde en losser was. Na een half jaar was er al zoveel verbetering te zien, dat we de behandeling konden afbouwen."

Verdere opmerkingen:

"Ik was erg onder de indruk. Ik begon met het idee van “niet geschoten is altijd mis” maar ben nu overtuigd van de bijdrage van het NeuroBalans programma voor gevallen zoals Sophia."

*****

Kevin (14)

What brought you to the NeuroBalance program?

"-Lack of concentration and focus.

-Trouble finishing academic tasks on time.

-Disorganized, distracted."

What changes did you see with your child?

"-More confident, more calm.

-Ability to finish tasks (including eating dinner, while it is still hot).

-Organized by himself without reminders.

-Higher grader in all classes."

*****

Jesse (16)

Wat was de reden om met NeuroBalans te beginnen?

"ADHD, moeite concentratie en sociale waardigheden. Studeren makkelijker te maken."

Welke veranderingen heeft u bij uw kind gezien?

"Betere concentratie bij studie, verbetering handschrift. Meer zelfvertrouwen, beter sociale omgang. Inmiddels zonder medicijnen."

*****

"Our son (aged 8) was suffering from poor concentration and scoring low on his grades at school - this when we were sure he is an intelligent child. Also he was hyperactive (he refused to learn to read).

"Margreet advised us to have our child checked for food intolerance (he is very sensitieve to gluten and dairy). We followed the NeuroBalance program religiously for a year. Our son's behaviour started to change with ups and downs at first no change in his grades. We continued and now 1.2 years on, he is a very good student with great grades.

"I have read up on NeuroBalance and have even detected a primitive reflex. I have worked on it and now I can function a lot better myself."

*****

"Nick (aged 14) has been struggling with ADHD since childhood and has had to take medication. There was a marked improvement in ability to concentrate at school and his grades significantly improved. We can warmly recommend this program."

*****

"F. (aged 9) was more focused at school, [showed] better behaviour and more enjoyment in physical activities. The sessions were short enough for my son to tolerate and he had great fun with Myriam. Margreet was very patient and gentle and explained things to him."

*****

"M. (aged 11) struggled for many years with reading and writing at school. We took up all extra help and recommendation offered by his schools but just couldn't see progress. A friend of the family recommended that I contact Margreet as she offers a program that might help M.

Margreet evaluated him and recommended the NeuroBalance program. As parents we also attended the information session and the whole program just made sense and we believed that it will be good for M. to complete the program.

During the first six months we did not see any real change but after that M.'s reading did get better in such a way that he even enjoys reading on his own now. Before he did not enjoy reading at all because it took him forever to read only one page. His spelling also improved.

A special thank you to Margreet and Miriam for their dedication and work with our son. Miriam is a great facilitator and M. enjoyed the time spent with her."

*****

"Our daughter (age 9) had recently been diagnosed with dyslexia and was having problems with coordination and explosive tempers. A friend recommended we look into NeuroBalance. It has taken a while but we have noticed lots of positive changes. The allergy testing identified some problems and her anger noticeably decreased once they were removed. Her handwriting and reading have improved and there has been a noticeable improvement in her coordination. She looks like she fits her body better now.

Myriam has been great with getting our daughter to cooperate and work hard, she has had a really positive attitude that has made a big difference."

Name withheld upon patient's request

*****

"Oliver was having difficulties concentrating at school and misunderstanding instructions, rushing through assignments, etc. We tried many things, then a friend recommended NeuroBalance in Wassenaar. We thought we would give it a try.

The program gave Oliver some "discipline" by requiring him to do exercises daily. He also enjoyed the program and his "lessons" very much. Over the months, we became aware that he seemed to become somewhat calmer. He even noticed it himself! His teachers also commented that things were improving in the class. We will continue with the exercises and regular visits to Margreet at wider intervals to make sure the progress continues. We are pleased and ver happy with the work the team has done with Oliver. Thank you!"

Oliver's mother

*****

"De laatste jaren had onze zoon diverse problemen. Gedragsproblemen: verbaal en fysiek geweld thuis, slaapproblemen, concentratieproblemen en leerproblemen. Hij klaagde over hoofdpijn en buikpijn. Hij wilde met zijn hoofd meer dan hem fysiek lukte. Hij was niet gelukkig voor vele jaren….

Vele artsen en therapeuten hebben we bezocht (neuroloog, psycholoog, naturopaths etc) en veel verschillende diagnoses gehoord. We wisten niet meer wat we moesten doen…

We lazen elk boek dat we tegenkwamen over dit onderwerp. Dr Melillo’s boek sprak ons erg aan maar naar de VS gaan voor behandeling was niet mogelijk. Bij toeval hoorden we over het NeuroBalans programma en besloten we dat te proberen.

Bij aanvang van het programma adviseerde Margreet om Valentin ook te laten testen op voedselovergevoeligheden. Hij bleek diverse overgevoeligheden te hebben ontwikkeld.

Al na enkele weken behandeling en het volgen van een aangepast dieet zagen we een enorme vooruitgang in het gedrag en welzijn van onze zoon. Nu na 7 maanden zijn z’n frustraties verleden tijd en zit hij veel beter in zijn vel. Hij is in balans en weet zijn gevoelens en emoties beter te uiten. Dit heeft een grote invloed op ons gezinsleven. Ook zijn concentratie en schoolprestaties zijn enorm verbeterd.

Valentin vindt de trainingen erg leuk om te doen en werkt graag met Myriam. Hij vertelt dat hij nu graag uitdagende oefeningen doet: “Ik voel me veel rustiger en ontspannen en kan veel makkelijker in slaap komen."

Elke dag thuis oefenen en de aanpassingen in het dieet waren niet altijd makkelijk maar iedereen (inclusief Valentin) ziet de vooruitgang die Valentin heeft gemaakt. We danken het team van Chiropractie Wassenaar voor hun expertise en hulp."

Celine (moeder van Valetin)

*****

"Nu een jaar geleden ben ik met mijn dochter Chantal van 7 jaar begonnen aan het neurobalans programma. Met een hand op mijn hart kan ik u vertellen dat we grote sprongen vooruit gemaakt hebben sinds ze in therapie is.

Het was eind november 2012 de eerste maanden van school waren voorbij ze was net bezig in groep 4 maar ik als moeder merkte Iets aan haar. Chantal was niet helemaal haar zelf vaak moe en moest veel huilen. Haar rapport was ook net geweest en niet al te best Maar ja dacht ik nieuwe groep moeilijk dus eigenlijk maakte ik me niet direct druk. Maar omdat ik zelf al enkele jaren bij Margreet in haar praktijk Voor chiropractie behandelingen loop. Heb ik haar in verteld dat ik persoonlijk steeds meer het idee kreeg dat Chantal op haar tenen moest lopen In de groep, nu kon Margreet mijn Chantal wel soms was ze mee naar een behandeling. Margreet adviseerde mij om Chantal eens de test van het neurobalans programma te laten doen. Wat we misschien beide niet verwachten was dat Ze op elke onderdeel wel onder haar kunnen presenteerde.

Uit haar testen was gebleken dat Chantal haar rechterhersenhelft niet werkt zo als hij zou moeten, direct vielen er puzzelstukken van haar kinderen Jaren wel op zijn plek. Ja als baby en peuter zijnde waren een paar dingen die niet klopte. Ook werkt haar rechterhersenhelft niet samen met links nog een extra handicap voor haar om de dagelijkse dingen te doen. Direct zijn we met therapie begonnen de eerste 6 maanden elke week was voor iedereen erg moeilijk en moeizaam maar voor Chantal toch het moeilijkst. Zo veranderde na therapie haar innerlijke ik. Even leek ze een tweede persoonlijkheid te krijgen, maar gelukkig hebben we dat nu in de hand.

Nu anno december 2013 heeft Chantal therapie om de twee weken en het gaat goed waar in juni nog de vraag was of ze naar groep 5 kon van de basisschool Zit ze daar nu december 2013 toch in groep 5 en heeft ze voor haar een rapport om te zoenen( zegt een trotse moeder met een brede glimlach.) We zijn er nog niet maar we komen er wel met de hulp van Margreet, Darien en Myriam.

Ik zal iedereen die ook maar twijfelt willen adviseren doe de eerste test van het neurobalans programma en overleg met alle partijen wat het beste is voor u en u kind wat ik zeg het helpt de een is kort of langer bezig want elk kind is anders maar elk kind kan de hulp krijgen die het nodig heeft bij Chiropractie Wassenaar."

Vriendelijke groet Arina (moeder Chantal)

*****

"Sophie heeft het neurobalans programma gevolgd van december 2012 tot en met mei 2013. Inmiddels is ze klaar met de trainingen en is ze op school een ander kind.

Hoe we zover zijn gekomen?! Sophie is een erg intelligent meisje, die altijd aan de bovenrand van de groep presteert. Echter door moeite met concentratie en een laag werktempo, uit zich dit in het dagelijkse schoolregime slecht. Tot voor kort was er een grote discrepantie tussen de toetsscores (A+) en hoe ze bezien wordt door de juffen.

In groep 3 bleek dat ze moeite had met schrijven, en dan met name met de pengreep en schrijfhouding. Een juf opperde dat ik wellicht met haar eens bij de kinderfysiotherapeut langs kon gaan en gaf me een folder. Op deze folder stond een lijst vermeld met zaken waarmee je kon aankloppen bij de fysiotherapeut. In hetzelfde rijtje als schrijven stonden ook ‘moeite met fietsen’ en ‘moeite met zwemmen’, twee zaken waarbij Sophie ook problemen ondervond. Wij dus naar de fysiotherapeut, die vaststelde dat Sophie een slechte proprioceptie (lichaamsgevoel) in combinatie met hypermobiliteit heeft. Een direct gevolg hiervan is dat ze niet stil kan zitten, omdat ze constant met haar lichaam nieuw contact met de omgeving (lees: stoel, vloer e.d.) moet maken, om te voelen waar zich o.a. haar benen bevinden. Met de fysio aan de slag gegaan en al snel was daar resultaat, ze leerde los fietsen en ze ging opeens beter zwemmen. Echter, de concentratie verbeterde niet en het werktempo bleef laag.

Via via kreeg ik een folder in de hand gedrukt van het neurobalansprogramma. Wellicht zou dit iets voor Sophie zijn!? Wij zijn van het adagio ‘niet geschoten is altijd mis’, dus togen we naar de Chiropractor. Margreet oordeelde dat het programma Sophie zou moeten kunnen helpen, dus zijn we ermee begonnen. Na slechts enkele weken merkte ik op dat Sophie in de klas scherper was, meer geconcentreerd was. Elke dag vroeg ik haar of ze haar werk af had en elke keer was het antwoord hierop ‘ja’. Positief!

Inmiddels het programma voor haar gestopt. Ze is nooit meer te laat met werkjes en taken, heeft alles op tijd af. Zelfstandig werk is op tijd af en vaak is ze nu zelfs als eerste klaar. Eindelijk kan ze zichzelf zijn en al haar kunnen laten zien in de klas, wat zeer positief is. Ze scoorde altijd al A+jes op diverse cito testen en dat in combinatie met haar nu zeer goede werktempo en concentratie is een belofte voor de toekomst!

Margreet, Darien en Miriam (voor de gezelligheid), zeer bedankt!"

Jeannette (moeder van Sophie)

*****

"Sinds Danny (18 jaar) met neurobalans begonnen is, is hij met grote sprongen positief vooruit gegaan. Het is met name terug te zien in zijn incasseringsvermogen, minder impulsief reageren, gevoelens beter kunnen verwoorden, dingen beter onthouden en motorisch niet meer onhandig. Door op zijn persoon aangepast programma, oefeningen thuis en 8 maanden verder heb ik een heel ander kind. Dit maakt mij niet alleen een heel blije en gelukkige moeder… belangrijker: het komt hem de rest van zijn leven alleen maar ten goede!"

Sabina (moeder van Danny)

*****

"Het advies om nog meer te oefenen met lezen leek me bij mijn dochter met dyslexie geen goed idee. School en huiswerk kostten haar al zeer veel energie. Het boek ‘Disconnected Kids’ van Dr. Robert Melillo bood in dit opzicht een heel ander perspectief en het is geweldig dat Chiropractie Wassenaar volgens zijn ideeën werkt. Na een aantal maanden wekelijks trainen leest mijn dochter nu, met begrip van de tekst, aanmerkelijk vloeiender, ook Engelse teksten. Daarnaast zijn haar ogen vooruitgegaan, zodat ze met een veel minder sterke bril toekan. Het is indrukwekkend dat chiropractor Margreet Leemhuis dyslexie in verband kan brengen met lichaamshouding en beweging. Mijn dochter heeft ongetwijfeld baat gehad bij het NeuroBalans Programma en ook veel plezier beleefd aan de trainingen."

Annette (moeder van Franziska)

*****

"Kas heeft twee oudere broers. Heeft een normale geboorte en groeiontwikkelig gehad.
Hij kon alleen niet harde geluiden en liet merken door handen op zijn oortjes te leggen.
Leerde op een normale tijd lopen. Het was wel al vroeg duidelijk bij het consultatiebureau dat zijn fijne motoriek achter liep.

Advies was veel met kraaltjes werken. In groep 2 werd hij regelmatig uit de groep gezet omdat hij teveel bewoog. Was ook wat sociaal onhandig b.v. per ongeluk duwen van klasgenootjes. Sprak onduidelijk, is toen begonnen met logopedie. Hij heeft pas leren fietsen toen hij 7 jaar was.

In groep 3 en 4 had hij dezelfde leerkrachten, waarbij herhaaldelijk zijn beweeglijkheid als een zorg werd genoemd. Hij liep letterlijk tegen de muur op. Hij leek ook niet geïnteresseerd in de lesstof en zijn handschrift was slecht leesbaar. Elke keer werd de term “slordig” gebruikt. Ook bij werkverzorging.
Bij de logopediste werd duidelijk dat hij bij het voorlezen van een verhaaltje wel heel beweeglijk was en het leek dat hij niet oplette, maar hij wist wel alle antwoorden.

We zijn naar de huisarts gegaan, na het invullen van een vragenlijst, probeerde we methylfenidaat en concerta.
Dat hielp niet en bovendien vonden we het wat kort door de bocht dat de huisarts. Zo snel deze medicijnen gaf.

Onze logopediste kwam met de term DCD, Developmental Conduct Disorder, oftewel onhandige motoriek. Via via kenden wij een jongetje die het ook had. En ook via een kinderfysiotherapeute die bij zijn het Curium van het LUMC werkte, zijn wij bij een arts terecht gekomen die gespecialiseerd is in die richting.
Bij de testen van DCD valt Kaas uit vooral op evenwicht, fijne motoriek en spraak, naast nog onhandige motoriek en clowngedrag. Er wordt steeds meer bekend dat kinderen geen ADHD hebben maar DCD. Soms is er wel een combinatie, dus om te bekijken of hij ook ADHD heeft zijn we naar een kinderpsychologe doorverwezen in Den Haag. Hij blijkt een hoger IQ dan 130 te hebben, maar de testen zijn zodanig dat de fijne motoriek gebruikt moet worden en daar heeft Kas het erg moeilijk mee en is de test gestaakt. Hij werd niet gediagnosticeerd met ADD en ADHD of iets in het autistisch spectrum.
Advies: laat hem op een laptop werken en vermoei hem niet met het schrijven.
Na een tijdje vonden wij als ouders dat toch ook niet de oplossing, ook voor de middelbare school zal je toetsen in wiskunde moeten doen met grafieken tekenen etc.
Toen kwam ik bij Margreet Leemhuis voor mij zelf vanwege rugklachten, en las op haar site dat ze gespecialiseerd was in de neurologische kant van een chiropractie en noemde ook dat zij kinderen behandeld. Margreet heeft Kas gezien en zag dat er iets met zijn ogen was, geen vloeiende lijn in volgen van een blokjes lint.
Zij heeft ons doorverwezen naar Gouda, bij chiropractor Blaauw, die een trainingscentrum op het gebied van Brain Balance methode heeft.
Na allerlei testen is Kas begonnen met het programma, met de voorspelling dat het bij hem ongeveer een half jaar zou duren. Dat betekende wel twee keer in de week een half uur trainen in Gouda, dat was wel een intensief programma, met daarnaast de trainingen thuis.
Hij heeft dit aan het eind van groep 7 en begin van groep 8 gedaan. Ook in deze twee schooljaren had hij dezelfde docenten. We kwamen op rapport bespreking net voor Kerst en kregen een enorm lovend verhaal te horen over Kas. Hij was zo sociaal geworden, kon blijven zitten, handschrift was wat verbeterd en hij was veel meer open geworden.
We zijn een tijdje met de therapie gestopt, maar nu Margreet NeuroBalans programma heeft opgestart is Kas weer begonnen.
Vooral zijn fijne motoriek kan nog verbetert worden."

Elvira (moeder van Kas)

*****

"Ik heb meegedaan aan het NeuroBalans Programma voor volwassenen. Ik werd daar goed begeleid en na enkele maanden merkte ik duidelijk verschil in concentratie en emotie's. Wat mij in 6 jaren niet is gelukt (kalm blijven en me niet laten afleiden bv) lukte nu ineens wel. Het zijn geen wonderen die hier bereikt worden, maar wel kleine verschuivingen, net genoeg om de dingen onder controle te krijgen, waar het me anders nooit lukte. Precies genoeg om weer op de rails te komen. Wel wonderlijk om te zien, dat je met - meestal - eenvoudige oefeningen zo'n invloed kan uitoefenen op je hersenen en je gemoedstoestand. Overigens zakt het wel weer een beetje af, als je stopt met de oefeningen. Misschien is het net zoiets als conditie: niet trainen = afbraak. Ik weet nu tenminste wat en hoe ik er iets aan kan doen."

- name withheld